Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Gunilla Roman är flyktingsamordnare och säger att bostadssituationen för nyanlända flyktingar är en katastrof. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
#100röster

Nyanlända flyktingar köper adresser för dyra pengar

June, nyanländ kvinna: Ett populärt affärssätt just nu
2:16 min

Bostadsbristen i många av länets kommuner gör att nyanlända flyktingar tvingas betala dyra pengar för att komma in i det svenska samhället.

June, som hon vill kallas, drömmer tillsammans med många andra nyanlända flyktingar om att skaffa sig en egen lägenhet, ett jobb och trygg tillvaro i sitt nya land. För June och många andra är ett första steg mot ett nytt liv att köpa en adress i Sverige för att komma in i det svenska samhället.

Jag ville lämna förläggningen och en vän till mig tipsade mig om någon som jag kunde skriva mig hos för 2 500 kronor.

June berättar för P4 Jönköping om hur hon blev inneboende hos en redan trångbodd familj i en stad i närheten av förläggningen där hon bodde från början. För att kunna skriva in sig på arbetsförmedlingen och få etableringsbidrag är man nämligen tvungen att folkbokföra sig på en adress.

– Bostadssituationen för de nyanlända är en total katastrof. Du har människor som köper falska adresser där de inte bor. De betalar 500 kronor för en sådan adress, sen köper man kanske ett hyreskontrakt för tusentals kronor, bekräftar chefen för flykting- och invandrarsektionen i Jönköping, Gunilla Roman.

P4 Jönköpings granskning visar att systemet med stora summor i hyra för ett hörn i en trång lägenhet, eller rentav bara en brevlådeadress utan att möjlighet att bo där, förekommer i flera av länets kommuner. Framförallt där bostadsbristen är som störst, till exempel i Jönköping, Nässjö och Värnamo.

För June blev situationen ohållbar i den trångbodda lägenheten som hon betalade 2 500 kronor för i månaden. I nästa skede valde hon att betala 500 kronor per månad enbart för en ny adress medan hon bodde kvar i smyg hos vänner på förläggningen.

Mannen som har kontraktet där June bodde bekräftar att 13 personer är skrivna på hans adress, men han förnekar bestämt att han tar betalt för det. June är dock övertygad om att det finns personer som tjänar stora summor på nyanlända flyktingar och köp av folkbokföringsadresser. Och behovet är stort, hävdar June.

– Speciellt för människor som kommer från förläggningarna. Det är ett populärt affärssätt just nu. Till exempel om någon har över 20 personer på en adress, hur mycket pengar är inte det?

På arbetsförmedlingen hoppas man att systemet ska ändras.

Det finns ett system som uppmuntrar till att nyanlända helt enkelt känner sig tvingade till att köpa en bostadsadress så att de ska komma in i systemet. Det är väldigt frustrerande att det finns personer som utnyttjar systemet på det här sättet och egentligen utnyttjar en väldigt svag grupp.

Hör hela inslaget i spelaren i toppen av sidan!

Hör vad arbetsförmedlingens Gregory Golding har att säga om bluffadresser nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".