Jönköpings län

Lång väntan på legitimation för syriska apotekare

2:09 min

Stora pensionsavgångar ger brist på apotekare. Ändå dröjer legitimationen för apotekare från Syrien.

Allt fler apotekare kommer till Sverige från Syrien, men det kan dröja många år innan de kan få svensk legitimation.

En av alla som kommit är Ahmed Al Ali. Han utbildade sig i Ukraina och talar därför ryska. Just nu praktiserar på Kronans apotek i Sävsjö.

– Jag packar upp varor, lägger dem på sina platser, kollar att följesedeln stämmer och kollar hållbarheten, säger Ahmed Al Ali.

Ännu får han inte göra några mer kvalificerade arbetsuppgifter på sin praktik på apoteket i Sävsjö trots att han under 12 år drivit eget apotek i Syrien och har en femårig universitetsutbildning.

– Men praktik är bra.

Ahmed Al Ali säger att han lämnade sina examenshandlingar till arbetsförmedlingen för ett år sedan, och i november skickades de vidare till Socialstyrelsen. Sedan dess har han väntat på sitt första svar om huruvida myndigheten vill pröva hans examen. Sedan väntar en lång process innan han kan få svensk legitimation.  

Bland nyanlända är apotekare en av de yrkesgrupper med universitetsutbildning som ökat mest. Mellan åren 2013 och 2014 fördubblades antalet enligt arbetsförmedlingen och de behövs. Svensk Apoteksförening räknar med att var fjärde farmaceut går i pension inom fem år.

Därför har Kronans apotek i år skaffat fram runt 200 praktikplatser i en pilotverksamhet som heter Äntligen jobb. Barbara Andersson är chef på apoteken i Nässjö och Sävsjö och berättar att hon gärna skulle anställa fler nu om hon kunde. 

– Just nu söker vi två farmaceuter och en recepttekniker hit. Vi behöver folk, säger Barbara Andersson.

Sveriges Farmaceuter har nyligen haft samtal med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om det så kallade Snabbspåret som snabbare ska få akademiker i jobb. En av propparna i systemet är att Socialstyrelsen just nu är överhopade med ansökningar för yrken som kräver legitimation. 

- Om vi inte får ökade resurser så kommer handläggningstiden att fortsatt vara så här lång för det första beslutet. Sannolikheten är ju att handläggningstiden kommer öka snarare än att minska, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen.