Skogen hotad - fler älgar och rådjur borde skjutas

1:59 min

Älg och rådjur äter upp skogen. Och det är mycket värre än vad någon vetat tidigare. Det visar en ny rapport från skogsstyrelsen i länet.

Skogen är hotad om det inte skjuts mer älg och rådjur.

I Värnamo har varit ett möte mellan jägare, markägare och skogsstyrelsen. Där krävde markägare att det måste skjutas fler älgar och rådjur för att rädda skogen.

– Kortsiktigt måste antalet älgar och rådjur minskas. Men det måste också planteras mer tall, sammanfattar markägaren Torbjörn Egerhag diskussionen. Han är orolig för sin skogs framtid.

Efter stormarna Gudrun och Per så har funnits stora områden med planteringar, tacksam mat till älgar och rådjur, men om fem år så har de planteringarna vuxit upp och redan märks stora skador på den växande skogen.

Skogsstyrelsens nya rapport visar att i älgförvaltningsområde 6, ett område på 130 000 hektar öster om E4an vid Värnamo mot Vrigstad, där har hela 86 procent av tallen betesskador från älg och rådjur. Skog som skulle ha blivit timmer i framtiden. Fyra av fem träd är alltså skadade av klövviltet.

Vi vet att Sverige är en skogsnation där mycket av vår välfärd kommer just från skogen. Tar vi inte hand om skogen nu, så kommer vi få se längre fram i att vi faktiskt får mindre välstånd.

Jägarna borde skjuta mer älg och rådjur än idag för att rädda skogen, sa markägarna vid mötet i Värnamo. Gunnar Lindblad, Jägarförbundets ordförande i länet, vill hitta en lösning som både jägarna och markägarna kan vara nöjda med.

Förinta alla älgarna tror jag är fel, utan vi måste komma ner på en nivå som är bra för betesbalansen, och en hög kvalité på älgstammen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista