Almedalen

Här passerar politiker utan att se

5:00 min

Samtidigt som frågan om hur man ska hjälpa tiggande EU-migranter diskuteras på många sätt i Almedalen, så finns inte en enda tiggare innanför Visbys ringmurar. Varför undrar P4 Jönköpings reporter på plats, Tahir Yousef, som idag själv provade på att tigga för att få svar.

Det finns inte en enda person som tigger innanför ringmuren i Visby under Almedalsveckan, de håller sig utanför. Samtidigt har flera olika organisationer anordnat seminarier inne i Visby där de pratar om tiggare och hur man ska hjälpa dem både här och i deras hemländer.

P4 Jönköpings reporter på plats, Tahir Yousef, som frågat tiggare varför de inte är innanför muren men inte fått svar på grund av språkförbistringar, ville kolla själv om tiggarnas frånvaro beror på att de körs bort eller om det har andra orsaker. Så han valde att klä sig som tiggare och satte sig i ett gathörn med en mugg.

– Under två timmar passerade minst ett par tusen framför mig. Kommunpolitiker, riksdagspolitiker, ministrar... men de vackra talen och ambitionerna som man hör under seminarier var totalt bortblåsta, beröättar Tahir Yousef.

Nästan alla valde att undvika honom, tittade bort eller höll sig sysselsatta med sina mobiler.

–  Det var till och med kända politiker som uttryckte nedsättande ord mot mig.

Men något svar på varför ingen tigger innanför murarna har han inte fått ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista