Prisbelönt fotograf ställer ut på Visingsö

1:25 min

I helgen är det premiär för Örjan Henrikssons fotoutställning Auschwitz 1-2 på Visingsö Konsthall. Utställningen har turné runt om i landet och har tidigare besökt Stockholm.

Örjan Henriksson säger att han ser fram emot premiären av den belönade utställningen.
- Det känns jättespännande och mottagandet i Stockholm var bra och det hoppas jag att det blir på Visingsö också.

Örjan Henriksson är fotograf och lärare vid fotoskolan i Mullsjö. Hans utställning Auschwitz KZ 1-2 belönades med Micael Bindefelds stiftelses stipendium. Utställningen i Vinsingsö pågår fram till den 9 augusti.

Inspirationen säger han kommer från hans pappa som brukade säga till honom att lära sig om andra världskriget. Hans pappa trodde att historian kunde upprepa sig. En utställning med fokus på människros lika värde.
- Det var min far som för flera år sen initierade det här för han tyckte att jag skulle kunna allting om innan och efter andra världskriget och dem signaler som fanns. Han trodde att de skulle komma åter. Detta är ju en form av demokratiutställning där alla ska kunna finnas med på sina egna premisser, berättar Örjan.

Örjan Henriksson säger att bilderna ska betraktas noggrant och menar att det tar tid att tolka budskapen.
- Först och främst är det viktigt att stanna upp vid varje bild för det är inga braskande budskap utan man får själv sätta sig in i situationen framför varje bild och ge det tid avslutar Örjan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista