Ungdomar från hela världen möts i Jönköping

6:48 min

28 ungdomar från hela världen bor under tre veckor i Hallbystugan, där de tillsammans ska diskutera kulturella problem.

Childrens International Summer Villages, CISV är en fredsorganisation för barn och ungdomar som i praktiken skapar mötesplatser genom olika lägerformer runt om i hela världen. Under tre veckor i juni och juli bor de tillsammans i Hallbystugan och lyfter problem som de själva anser är viktiga.

– Jag tror just det här mötet mellan individer från olika länger gör väldigt mycket, för man träffar människor från hela världen och förstår att man är mer lika än olika, säger Malin Skreding Hallgren, som är ordförande i CISV Jönköping.

CISV-lägrena annordnas år efter år och redan från 11 års ålder kan man delta på olika typer av läger. Björn Kåberger, som är en gammal deltagare, har nu har gått vidare och blivit ledare på lägret. Och nu vill han ge andra ungdomar möjligheten att utvecklas, precis som han själv en gång har gjort.

– Jag känner att jag har lärt mig fruktansvärt mycket och blivit den person jag är genom den här organisationen. Och CISV som organisation försöker utbilda inom mångfald, konflikthantering och mänskliga rättigheter. Men grejen är att detta lägret är deltagarnas läger, så det de vill prata om, pratar de om. Och det är det som är det mest fantastiska med denna lägerformen, säger Björn.

Alexander Samuelsson är en av deltagarna på årets CISV-läger i Jönköping, och känner precis som Björn Kåberg att han har mycket vuxit som person under de två veckor som lägret har pågått.

– Det är en fantastisk erfarenhet och ett minne jag kommer ha kvar hela livet, och den största insikten jag har fått är att alla människor är människor och att vi alla är lika trots att vi kommer från olika livssituationer, säger Alexander.

Hör hela inslaget i spelaren i toppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista