Ungdomar kräver revolution

2:48 min

Jönköpings kommun har under sommaren anställt tolv ungdomar som ska kämpa för barns rättigheter och inflytande.

De har under fyra veckor utvecklat idéer, gjort enkäter, haft möten, fikat med politiker och lyssnat på föreläsningar. Nu har de kommit fram till att det är dags för en stor förändring, och har därför tagit fram ett förslag som kommer hjälpa barn att bli hörda. Förslaget kommer att presenteras i Rådhuset under torsdagen.

Jonna Karlsson, Ased Dahir och Andrea Falk är tre av ungdomarna som har arbetat med projektet, där de nu lyfter fram tre viktiga förbättringsområden. Lära, möta och förändra.

– Lära handlar om att de vuxna måste bli bättre på att lära ut om barns rättigheter inom till exempel barnkomissionen, säger Jonna Karlsson.

– Möta handlar om att flera politiker och vuxna ska ta kontakt med barn och unga så att de kan få fram sina tankar, säger Ased Dahir.

Det tredje steget, förändra, betyder att de måste komma på bra idéer och förslag som ska hjälpa barn att bli hörda. Detta är precis ungdomarna har gjort under fyra veckor och alltså ska presentera idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista