Åtalas för bombhot på två skolor

1:42 min

En 19-åring från Gnosjö åtalas nu för bombhot mot två skolor tillsammans med en annan kille från Norrbotten.

Den 15 december förra året tog en skola i Arvidsjaur, Norrbotten, och en skola i Västra Götaland emot flera bombhot var, båda skolorna fick utrymmas efter hoten. Snabbt riktades misstankar mot en då 18-årig kille från Gnosjö och en jämngammal kompis från Arvidsjaur efter tips från elever på skolorna.

De två killarna lärde känna varandra på nätet och har träffats på Dreamhack i Jönköping en gång. Killen från Arvidsjaur hade då en flickvän som gick på skolan i Västra Götaland och som blev trakasserad av klasskompisar.

De två vännerna bestämde sig då för att göra något åt saken och ringde flera gånger till henne skola och sa - enligt förundersökningen - att:

"Trakasserierna på skolan mot en person måste upphöra. Annars kommer skolan att sprängas om 3 - 4 minuter".

De berättade också att bomben var placerad någonstans under skolan, men trots att skolan inte har någon källare bestämde rektorn sig ändå för att utrymma. 19-åringarna ringde också till killen från Arvidsjaurs skola och bombhotade den med, den fick också utrymmas och en bombgrupp kallades också dit.

Nu åtalas 19-åringen från Gnosjö och hans kompis från Arvidsjaur vid Luleå tingsrätt för olaga hot och falskt larm. Killen från Gnosjö har erkänt att han hotat båda skolorna. Hans kompis erkänner bara hotet mot flickvännens skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista