Studentbostäder

Stor jakt på studentbostäder just den här veckan

Den här veckan är den mest intensiva för studentbostadsförmedlarna i länet. Sveriges Radio har undersökt bostadsläget för studenterna som ska gå på Högskolan i Jönköping.

I Jönköping är det alltid tuft att få en bostad i början av terminen och det finns ingen studentbostadsgarantier. Det är framför allt augusti och september som det kan vara svårt att få en studentbostad. Studentkåren säger att man försöker lösa det med faddrar och kåren har bestämt att ingen ska behöva tacka nej till sin utbildning i Jönköping.

I Växjö är problemen mest tydligt där är bostadsbristen som störst för studenter. 10 000 studenter på runt 3000 studentlägenheter.

– Vi har hört rykten från olika bostadsbolag hur det finns de som trycker in sig för många i korridorer och vi har även hört rykten om att studenter har bott i förrådsutrymmen, säger Erika Angelsmarkt är vice ordförande på Linnéstudenterna i Växjö.

I Kalmar ser det bättre ut och där garanteras studenterna bostäder inom två månader. Men i Linköping och Norrköping väntas också bostadsbrist till hösten men även här förlitar man sig på faddrar som hjälper till och så finns det akutboende, säger Annika Samuelsson Fastighetsansvarig på Kårservice. 

– Vi hyr lägenheter och sen möblerar vi upp dem med luftmadrasser om man inte har någonstans att sova i natt, så finns det i alla fall någonstans att sova, säger Annika Samuelsson fastighetsansvarig på kårservice i Linköping, säger Annika Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista