Pilbågsjakt kan bli lagligt redan i sommar

4:33 min

Jakt med pil och båge är något som har varit förbjudet i Sverige sedan 1930-talet, men den senaste tiden har intresset för jaktformen ökat igen.

Risken för skadeskjutning har ansetts vara för stor, men nu har en grupp med bågjägare fått luft under vingarna när det gäller jaktformen och hoppas på att den ska bli laglig i Sverige. Daniel Svensson från Vetlanda, som är bågskytt och jagar traditionellt, är en av de som hoppas på en lagändring. Han har bland annat varit i USA, där jaktformen är mycket stor, och testat på att jaga med just pil och båge.

- Det är upplevelsen och spänningen som lockar, i och med att man måste komma så nära som möjligt och hitta rätt tillfälle. Så det är mycket mer precision på jakten med pil och båge än med ett gevär, där du kan står mycket längre ifrån, säger Daniel Svensson.

Hör när Daniel Svensson skjuter med pil och båge i spelaren i toppen.

Naturbruksverket har planerat, utrett och gjort tester på jakt med pil och båge, något som slog väl ut. Och nu förväntas de ta ett officiellt beslut redan i sommar gällande en lagändring. Om en lagändring blir verklighet så kan de första bågjägarna synas ute i skogen redan till hösten, men till en början blir jakten bara tillåten på rådjur.

Vad tycker du om jakt med pil och båge? Kommentera nedan!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista