Jönköpings län

Hon vill att fler ska våga ställa upp för flyktingbarnen

2:02 min

Kenneth och Emmilie Bard bestämde sig i vintras för att ta hand om ett av barnen, och ångrar inte beslutet.

Många kommuner i Jönköpings län är i akut behov av familjehem för ensamkommande flyktingbarn som är under 16 år. Hittills i år har det kommit ungefär lika många barn som under hela 2014. Sedan en dryg vecka kräver Migrationsverket att landets kommuner tar emot ännu fler barn än vad man tidigare avtalat.

En familj som beslutat sig för att emot ett ensamkommande barn är Emmilie och Kenneth Bard från Huskvarna. Ett beslut som påverkat familjen på många olika sätt.

– Det är jättemånga gånger som vi i princip sitter och gråter här vid köksbordet över de livsberättelser vi får höra. Det gör att man får en enorm förståelse för de som kommer hit. Det rör verkligen till det på ett positivt sätt, säger Emmilie Bard.

Det var i maj som kommunerna började märka av en kraftigt ökande ström av ensamkommande flyktingbarn. De nya anvisningarna från Migrationsverket innebär att en kommun kan bli tilldelad ännu fler barn än de har avtalat plats om, även fast det inte finns några lediga platser.

Irene Folkevik, som är områdeschef för individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun, säger att man egentligen alltid vill hitta ett familjehem till barn under 16 år, men att platserna just nu inte räcker till.

– Vi försöker hålla på den regeln men vi har 15-åringar på institution, säger Irene Folkevik.

Hur gör ni rent konkret för att få tag på familjehem?

– Vi har ett antal socialsekreterare som har i uppdrag att ständigt rekrytera familjehem och de har gjort extrakampanjer nu.

Kommunerna i Jönköpings län har lite olika strategier för att värva familjehem. I Vetlanda säger man att mun till mun-metoden fungerar jättebra. För Värnamo fick man resultat när man annonserade i lokalpressen och i Nässjö har man gått på bred front med bland annat sociala medier, butiks-tv och torgdagar.

För Emmilie Bard och hennes familj har upplevelsen som familjehem varit odelat positiv och nu hoppas hon att ännu fler ska hjälpa till för att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen.

– När vi nu har tagit steget och tagit emot en tjej så är vi oerhört tacksamma att vi har gjort det. Jag vill verkligen uppmana andra att ta steget och göra det. Varför inte liksom?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista