Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Platsbrist inom tvångsvården

Annelie Ehrenflod: Det är lite kris
2:33 min

Det är brist på platser inom tvångsvården av missbrukare. De statliga LVM-hemmen är kraftigt överbelagda och det är kö till platserna.

Trots att missbrukarna som tvångsomhändertas ofta är i dåligt skick, så kan de få vänta i flera dagar på en placering, ibland över en vecka. Håkan och Samuel från Jönköping har själva tvångsvårdats enligt LVM tidigare, tycker det är synd att missbrukare får vänta.

– Det är tråkigt när missbrukare inte får plats. Det kanske är fler missbrukare nu, säger Håkan som missbrukat i över 20 år.

– Ja det är ju när man överlevt en överdos som man kommer in på LVM, det är konstigt att det inte finns plats, men det är ju mycket missbrukare så det är väl därför, säger Samuel.

Varje år vårdas över 1000 personer på de statliga LVM-hemmen för sina missbruk.

Det är socialtjänsten som ansöker om tvångsvård enligt LVM och sen är tanken att missbrukarna omedelbart ska placeras på något av dom statliga behandlingshemmen.

Men det har inte fungerat fullt ut, det senaste halvåret har det bildats köer och missbrukarna kan få vänta i flera dagar på en plats.

Och på socialkontoret i Jönköping tycker Annelie Ehrenflod förste socialsekreterare att läget är oroväckande.

– Ja det är lite kris, det är inte bra, det drabbar individer och skapar stress att inte få besked.

Orsaken till köerna är att socialtjänsterna söker om tvångsvård för fler missbrukare, och Statens institutionsstyrelse har under våren försökt lösa situationen, genom att skapa drygt 30 nya behandlingsplatser, till runt 380 platser.

Men det har inte räckt, ett 10-tal missbrukare står i kö just nu, och de kan få vänta i flera dagar trots att de är i dåligt skick och riskerar att dö av sina missbruk, något som inträffade i juni. En person i Halmstad dog under tiden som han väntade på plats.

Christer Pedersen är kommunikationsdirektör på Statens institutionsstyrelse som driver LVM-hemmen.

– Vi har haft ett dödsfall i år, innan vi hann anvisa plats. Det är tragiskt och väldigt beklagligt. Vi har inte uppfyllt vårt uppdrag.

Men ni har ju jobbat med att lösa krisen och skapa flera nya platser under ett halvårs tid, varför är det fortfarande köer?

– Vi kanske inte har gjort tillräckligt. Vi gör allt vi kan göra för att utöka antalet platser, men det har varit omöjligt att förutse behovet, säger Christer Pedersen kommunikationsdirektör på Statens institutionsstyrelse.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".