Region Jönköpings län

Spirafesten slapp undan hyra

2:05 min

Region Jönköpings län har gått miste om flera hundra tusen kronor i hyresintäkter på länets konserthus Spira i Jönköping.

– När vi har granskat det här så har det visat sig att man kan tolka avtalet på två sätt. Den gamla ledningen, tillsammans med den juridiska företrädaren, tolkade att biljettintäkterna skulle ligga utanför, säger Arne Andersen regionens förvaltningsdirektör.

Det här betyder att regionen och därmed skattebetalarna har gått miste om ett par hundratusen i hyresintäkter?

– Så kan man se det.

Klubbkoncepten Måndag Jkpg och OPA Jkpg på Spira har sedan starten förra sommaren blivit en rejäl publik- och kassasuccé, i alla fall för de inblandade privata företagen, men knappast för Spiras ägare Region Jönköpings län.

Anledningen är att det utomstående arrangörsbolaget Jonas Vogel AB har arrangerat klubbkvällarna och kasserat in och fått behålla biljettintäkterna från i snitt 1 500 - 1 700 besökare per klubbkväll, utan att betala en krona i hyra. Spiras ordinarie hyresgäst, stjärnkocken Tommy Myllymäkis restaurangbolag Mat och Kultur, har tjänat sina pengar på att sälja dryck och mat till gästerna.

Biljettintäkterna har inte räknats in i Mat och Kulturs omsättning och därmed inte heller påverkat den hyra som bolaget betalar till regionen. Men trots den uppenbart ofördelaktiga avtalstolkningen kan Regionen inte kräva mer hyra i efterhand. En hittills hemlig mejlkorrespondens mellan regionens juridiska ombud och krögaren visar nämligen att regionfastigheters tidigare ledning känt till och godkänt upplägget.

– Tolkningen och en uppgörelse är gjord med företrädare restaurangen, och i och med det så finns det en skyldighet för oss att följa avtalet den här säsongen, säger Arne Andersen.

Efter granskningen kommer Regionen däremot att kräva en ny tolkning av avtalen om klubbverksamheten ska fortsätta nästa sommar

Biljettintäkterna ska ligga inom omsättningen. Det sker i våra lokaler och på vår mark.

Regionens tidigare fastighetsdirektör Erik Pålsson vill inte ställa upp på en bandad intervju men säger att han inte känt till detaljerna i avtalet.

Vad tycker du om upplägget för Spira?