Nivette från Huskvarna har världen som arbetsplats

5:44 min

I nio år har Nivette Dawod från Huskvarna varit journalist. Just nu jobbar hon som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio.

De flesta journalister drömmer om att en dag sätta sig på ett flyg och åka ut i vida världen för att rapportera om presidentval, konflikter och annat som händer på andra sidan jordklotet. För Nivette Dawod har den drömmen blivit verklighet.

För mig har det varit helt fantastiskt, jag har fått se saker som jag inte hade en aning fanns. Jag har fått rapportera från alla världens hörn och det är en dröm för mig som tycker världen är spännande, och försöker beskriva den så att även någon i Huskvarna tycker att det är intressant.

Nivette är uppvuxen i Huskvarna och har jobbat som journalist i nio år. Hon har tidigare jobbat som bland annat lokalreporter på Jönköpings-Posten och kommer närmast från en tjänst som nyhetsreporter på kvällstidningen Aftonbladet. Men när hon såg att Sveriges Radio sökte en ny trainee som skulle jobba som utrikeskorrespondent så kände hon direkt att det var just det hon ville jobba med.

Nu sitter hon i Rwanda och har jobbat som korrespondent i mer än ett halvår. Trots sin gedigne erfarenhet från det journalistiska yrket så hävdar Nivette att hon fortfarande lär sig mycket, speciellt inom jobbet som korrespondent.

– Jag försöker tänka på att lyfta fram det lilla, detaljerna som gör att man kommer just det. Att det är människor som gömmer sig bakom rapporteringen.

Thailand, USA och Rwanda är bara några av platserna hon har besökt under tiden på Sveriges Radio, men det som har etsat sig fast allra mest på hennes näthinna är en naturkatastrof som ägde rum för några månader sedan.

Det var förstås väldigt speciellt att åka till Nepal som just drabbats av en jordbävning när jag kom dit. Jag visste inte vad jag skulle föreställa mig riktigt, jag hade aldrig varit i ett jordbävningsområde tidigare. Jag föreställde mig att det skulle vara väldigt förstört och det var det också, men jag hade nog aldrig förväntat mig att människor skulle vara så otroligt trevliga och generösa, och bjuda in oss till hem som de inte ens hade kvar.

Jobbet som korrespondent är dock inte alltid det enklaste och det gäller att beskriva och göra det intressant för lyssnarna i Sverige, trots att händelserna ofta sker i någon annan del av världen utan någon som helst koppling till Sverige. Men ibland blir jobbet extra svårt, som nu när allas ögon är riktade mot Europa och den pågående flyktingkatastrofen.

– Det händer saker här hela tiden förstås. I grannlandet Burundi flyr det väldigt mycket människor efter oroligheterna som varit där. Det spelare egentligen ingen roll var man är i välden för det händer saker hela tiden, det gäller bara för oss journalister att lyfta fram det.