Ishockey

Herrklubbarna ska lyfta damhockeyn

Flera traditionella herrklubbar gör satsningar på damsidan.

Det har gett landslagsprofilen Emma Eliasson, 26, en jättechans att äntligen vinna SM-guld.

– Jag har fyra SM-silver, så det känns som det är dags, säger lagkaptenen i nya riksserieklubben Luleå Hockey.

Norrbottensklubben gör tack vare Minecraftmiljardären Jakob Porser en ordentlig satsning för att vinna SM-guld på herrsidan. Även på damsidan handlar det om en guldsatsning.

Luleå har tagit över Munksund-Skuthamns riksserielag då Piteåklubben inte längre hade ekonomi för att satsa på högsta nivå. På upptaktsträffen i förra veckan blev Luleå utnämnt till guldfavorit av konkurrentklubbarna.

Men serien tippas bli stenhård. Både Djurgården och HV71, båda nykomlingar, siktar högt, de två senaste årens guldlag Linköping håller fortfarande hög klass och talangfulla Modo är en utmanare.

"Väldigt bra"

Förbundskaptenen Leif Boork välkomnar den nya trion SHL-klubbar som han menar kan lyfta landslaget.

– När etablerade klubbar ger sig in i det här så vill man inte göra ett halvdant jobb, det slår ju i så fall tillbaka på dem själva. Jag tror satsningarna från Luleå, Djurgården och HV71 är väldigt bra för damhockeyn.

Den unga veteranen Emma Eliasson, som var med och tog OS-silver med Damkronorna 2006, kan skriva under på att Luleå inte gör något halvdant jobb. Åtminstone inte när det kommer till förutsättningarna.

– I Munksund var organisationen obefintlig, det var ett gäng eldsjälar som såg till att det gick runt. Det handlade om att bemanna sekretariatet och att få ihop pengar till resor. I Luleå finns organisationen, vi har bättre gym, egen fystränare, två materialare och omklädningsrumsbiten där vi har en hel korridor med lounge. Det är som natt och dag, säger Eliasson som den här säsongen gjort comeback i landslaget efter ett sabbatsår i fjol.

Värvat stjärnor

Stommen från Munksund finns kvar, dessutom har laget värvat finländska landslagsstjärnan Michelle Karvinen och svenska landslagsduon, backen Johanna Fällman, tillbaka från collegespel, och centern Emma Nordin från Modo.

HV71 har bland annat plockat in landslagskaptenen Jenni Asserholt, Linköping, och Djurgården - som vann varenda match i fjol på vägen till riksserien - har värvat supertalangen Hanna Olsson, 16, och norska stjärnan Andrea Dalen, tillbaka från college. Innan norskan stack till USA sköt hon 29 mål för Linköping.

– Djurgården erbjöd ett bra helhetspaket, satsningen är spännande och de fixade jobb på ett konsultföretag där jag jobbar 50 procent. Det gör att jag kan träna hockey på dagtid med hockeygymnasiet, J18- och J20-killarna. Det är en väldigt bra nivå för att utvecklas som spelare, säger Dalen.

Riksserien har utökats från åtta till tio lag. Premiäromgången är splittrad och fullbordas först längre fram, så här ser spelprogrammet ut denna vecka:

Onsdag: Linköping-Djurgården.
Fredag: Brynäs-Leksand.
Lördag: Sundsvall-SDE, HV71-AIK.
Söndag: HV71-Djurgården, Sundsvall-Leksand, Brynäs-SDE, Modo-Luleå.