Alla regionens avtal granskas efter avslöjandet

1:55 min

P4 Jönköping avslöjade under morgonen att regionen gått miste om ett par hundra tusen kronor i hyresintäkter för kulturhuset Spira.

Sedan tidigare pågår även en hyrestvist kring en vårdcentral i centrala Jönköping och nu tar regionens nya fastighetsledning till den ovanliga åtgärden att granska samtliga avtal som tecknats under ledning av förre fastighetsdirektören Erik Pålsson.

Vår förvaltarorganisation går kontinuerligt igenom alla avtal nu och signalerar om något ser konstigt ut. Hittills har vi inte stött på något men det är ett arbete som pågår.

Tidigt i våras kunde P4 Jönköping berätta om hyrestvisten där regionen, på grund av en ofördelaktigt hyresavtal undertecknat av tidigare fastighetsdirektören Erik Pålsson anser att man betalt fem miljoner kronor för mycket i hyra för en vårdcentral i centrala Jönköping. Den processen pågår fortfarande.

Och i nyheterna på tisdagsmorgonen kunde P4 Jönköping avslöja att regionen går miste om ett par hundra tusen kronor i hyra för restaurangen i scenkonsthuset Spira. Biljettintäkterna för de populära klubbkvällarna Måndag Jkpg och Opa Jkpg räknas nämligen inte in i den omsättning som avgör restaurangbolagets hyra till Regionen.

Förre fastighetsdirektören Erik Pålsson vill inte låta sig intervjuas men säger att han inte kände till det ofördelaktiga avtalet. Men en tidigare hemlig mejlkorrespondens och nu också regionens juridiske rådgivare, advokaten Staffan Lindblad hävdar motsatsen

– Det här mejlet i december hade säkert föregåtts av andra diskussioner i samma ämne tidigare under året där detta lyftes fram med Erik Pålsson. Så att han kände till att det förkom diskussioner i det här ämnet är helt klart, säger Staffan Lindblad.

De här för region och skattebetalarna ofördelaktiga avtalen tvingar nu den nya fastighetsledningen att sitta och gå igenom samtliga avtal som Erik Pålsson varit ansvarig för.

Och förvaltningsdirektör Arne Andersen hoppas att man inte hittar fler brister.

– Allt är möjligt men jag tror inte det. Om vi ser det kommer vi naturligtvis gå till botten med det och se vad vi kan göra åt det, säger Arne Andersen.

Vad tycker du om regionens miss?