Arbetsmarknad

LO-basen imponerad av Ung arena: Ska spridas

4:59 min

Ungdomar som varken går i gymnasiet eller jobbar är ett växande problem i Sverige, men Jönköping är ett undantag.

Det är mycket tack vare projektet Ung arena, som startade för fyra år sedan. Verksamheten där handlar om att fånga upp dem mellan 16 och 20 år som har hoppat av gymnasiet, eller inte ens valt att börja.

I dag fick Ung arena besök av LO:s förbundsordförande Karl-Petter Thorwaldsson och han var så imponerad att han vill försöka få andra att ta efter Jönköpings exempel.

– En stor förebild för andra kommuner. Vi har ju ett problem i Sverige att fler och fler ungdomar lämnar skolan och de får inget arbete. Många av dem lämnas vind för våg, att kommunen här satsar för att se varje ung människa och söka upp varje ung människa är något vi skulle behöva göra i hela Sverige. Här har Ung arena visat vägen för många andra kommuner, konstaterar Karl-Petter Thorwaldsson.

Ung arena startade sin verksamhet i september 2011, i syfte att nå ut till sysslolösa ungdomar i Jönköping. Det har man också gjort, numera har kommunen kontakt med nästan alla unga mellan 16 och 20 år som hoppat av eller inte valt att börja gymnasiet. En av dem som fått en ny chans tack vare Ung arena är 20-åriga Nathalie Skarbinski. Hon hoppade av skolan, bland annat för att hon blev mobbad och mådde psykiskt dåligt av det. Nu har hon fått en ny chans.

Det har betytt otroligt mycket faktiskt. Jag har fått mycket hjälp härifrån, både med mitt självförtroende och att jag vill plugga igen och jag har fått jobba lite. 

De positiva erfarenheterna i Jönköping är nu något som LO vill sprida. De kan få stora positiva effekter för hela landet, sa förbundsordförande Karl-Petter Thorwaldsson, vid sitt besök på Ung arena i dag.

Hör hela inslaget från Ung arena i ljudklippet ovan.