Psykisk hälsa

Paulina reste sig efter självmordsförsöket

0:19 min

Var sjätte timma, varje dag, tar en människa sitt liv i Sverige.

Det är vanligast att män tar sina liv, medan det är vanligast med självmordsförsök bland kvinnor.

Idag uppmärksammas detta på den Internationella dagen för suicid-prevention. Bland annat tänds ljus för att hedra de människor som tagit sitt liv, det hålls också många föredrag och utbildningar runt om landet idag.

Men det vi kan lära oss allra bäst av är ju faktiskt från de människor som har egen erfarenhet av detta på olika sätt.

Paulina Tarabczynska bor i Habo och är nu ute och föreläser om din resa och hur hon lyckades resa sig efter ett självmordsförsök.

Jag har ofta funderat på vilken otrolig tur jag har haft alla gånger jag försökt ta mitt liv, att jag inte blev en del av den här statistiken.

– Första gången jag försökte ta mitt liv var när jag var fjorton år. Jag svalde en massa tabletter, det gjorde jag för att jag var jättetrött på livet. Hela vägen till sjukhuset, i ambulansen, stretade jag emot. Jag ville dö, jag hade bestämt mig...

Nu tar hon med sig sina erfarenheter från sina egna försök och från närstående som tagit sina liv för att föreläsa och hjälpa andra. Hon vill även att exempelvis sjukvården ska bli bättre på att förebygga suicid.

Veronica Ottosson, folkhälsoplanerare vid folkhälsa och sjukvård vid Region Jönköpings län, håller med.

– Visst måste vi bli bättre på att bemöta och även hitta de här människorna tidigare. 

Hör hela intervjun med Paulina och Veronica i ljudklippet nedan.

I Jönköpings län är det i snitt 50 personer varje år som tar sina liv. Den siffran har minskat i alla åldersgrupper utom just bland de unga, mellan 15 och 24 år, där antalet ligger kvar på samma nivå de senaste åren.

Behöver du prata med någon om självmordstankar? Här finns, via 1177.se, hjälp.