Hälsa

För Mats hade medaljen en baksida

15 min

Han vann medaljer och hyllades för sin kropp. Men inom Mars Kardell gömde sig en destruktiv osäkerhet.

Redan i skolan kände han att han var annorlunda och den känslan skapade ett djup osäkerhet hos honom. Han tappade sin självkänsla i skolan och kände sig värdelös. För att ändå hävda sig tog han på sig rollen som skolan pajas, men kände sig inte rolig. I vuxen ålder har han fått diagnosen adhd.

I tonåren började han träna. Ångesten försvann när han tränade.

– Jag ville begrava den här lilla värdelösa typen från skolan och bygga upp en ny identitet, säger Mats Kardell.

Ganska snart kom framgångarna med träningen och när han vann sin första tävling som kroppsbyggare kom han också i kontakt med anabola steroider.

–  Ganska snabbt kom jag in på otillåtna medel...

I takt med att alla preparaten han stoppade i sig fick honom att växa och förändras blev han också tvungen att börja med lögnerna.

När jag vunnit tungvikts-SM och VM-silver och stod där... Så var det likt förbaskat samma ångest.

Hans sista tävling var 1993, då inledde han ett riktigt tungt drogmissbruk som även adderades med alkohol. På några år gick han från att ha varit en firad elitidrottsman till att bli en hårt supande alkis som drack allt inklusive t-röd och handsprit.

– Jag hamnade så småningom i Tranås, blev amfetaminist, blev tagen av polisen, fick första fängelsestraff och sedan gick det utför.

Till slut hade Mats två val - fortsätta dricka och snart vara död. Eller bli nykter och börja resan tillbaka till ett värdigt liv. Han valde det senare och har nu skrivit en bok om sitt liv samtidigt som han vill stoppa andra från att hamna i samma helvetet som han.

Hör Mats berättelse i ljudklippet ovan.

Mats Kardell lider fortfarande av sviter från sitt missbruk. Han har opererat de så kallade ”bitch tits” som han fick efter att i många år ha tagit steroider, han har bara en fungerande njure, nedsatt syn på ett öga, saknar många tänder och har besvär med bihålorna.