Debatt: Anci nappar inte på Berts idé om HVB-hemmen

12 min

Sextusen kronor per dygn. Så mycket kan kommunerna få betala för en plats för ensamkommande barn. Bert Karlsson rasar.

Just nu kommer rekordmånga ensamkommande barn till Sverige. Barn som flyr krig och diktaturer i exempelvis Syrien, Afghanistan, Pakistan och Irak.

Bara förra veckan kom det drygt 700 barn till Sverige. Det kan jämföras med Migrationsverkets organisation som är skapad för 400 barn om året. Hittills i år har strax över 9000 barn sökt asyl här.

De här barnen ska in på det som kallas HVB-hem - hem för vård och boende - en uppgift många kommuner nu kämpar med att lösa. Och när efterfrågan är stor trissas också priserna upp.

I P4 Jönköping har vi idag berättat om Nässjö som ibland tvingas betala upp till 6000 kronor per dygn för en akut plats.

– Oftast när det en sådan här placering är det när ungdomen kommer till vår station och inte varit på utredning och fått en angiven plats. Då kan den situationen uppstå, men det är den minsta biten för kommunen. Tror jag hörde från socialförvaltningen att det förra året var på 100 000 kronor, säger Anci Magnusson.

– Det är ju så här att jag tycker det är en överkurs som är enorm, det har havererat. Vi har haft ensamkommande barn på våra boenden och det är inga problem, säger Bert Karlsson som menar att de flesta ensamkommande inte behöver bo på HVB-hem och att systemet utnyttjas av de som har lägenheterna.

– Det konceptet har vi jobbat efter i Nässjö, när vi har hand om det själva lyckas vi mycket bättre, säger Magnusson. 

Bert Karlsson menar dock att det är ett faktiskt problem att kommunerna sköter det, enligt honom klarar inte kommunerna att upphandla det. Samtidigt bör kraven från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, sänkas.

– Om vi har personal som jobbar bra och resurseffektivt så har det fördelar, jag förstår inte varför Bert hänger upp sig så mycket på driftformen, säger Anci Magnusson.

Bert Karlsson, som driver 30 olika flyktingboenden, säger att han kan ordna boende för max 1 400 kronor per dygn. Hör honom i debatt mot Nässjös kommunalråd Anci Magnusson (S) i ljudklippet ovan.