Jönköpings län

Förskolan har gett plats åt alla barnen

1:53 min

2 500 barn knackade på dörren. Alla fick plats.

Trots bristen på förskollärare säger kommunerna i Jönköpings län att alla familjer som sökt plats har fått.

Till hösten har över 2 500 barn sökt platser och alla som har gjort det i tid har fått en plats. Tvåbarnsmamman Maria Vårenius är nöjd med den placering hon fick till sin dotter för några månader sedan, men det var osäkert in i det sista.

– Två veckor innan fick vi plats. Min dotter och några till började på en ny avdelning som fick skapas bara för detta. Från början fanns det inga möbler, ingen telefon men jättebra pedeagoger, säger Maria.

Maria Vårenius, som har skolat in sin dotter på en förskola på Öster i Jönköping, är nöjd med sin placering. 

I höst har över 2 500 barn placerats på olika förskolor i länet, visare en enkät som P4 Jönköping skickat ut till länets 13 kommuner.

I Rörvik i Sävsjö har kommunen svårt att få fram platser i tid, men i övriga länet har så gott som alla barn fått platser inom fyra månader. Men långt ifrån alla har hamnat där de helst velat vara - alltså på sina förstahandsval.

I Tranås har 75 procent fått sitt förstahandsval, i Gnosjö är det tio barn som inte fått förstahandsvalet, medan 88 har fått den förskola de helst velat ha.

I Nässjö har knappt hälften fått sitt förstahandsval och det beror på att de förskolor som funnits att söka inte räcker till, så kommunen har fått öppna sex nya avdelningar - i gamla lokaler.

Eva Rofors är verksamhetschef för förskolan i Nässjö:

– Ja det är en stor utmaning för oss, det måste jag säga. Dels lokaler men också att rekrytera pedagoger. Men vi försöker ha någon utbildad på varje avdelning.

Just att ha bra pedagoger, är det som är viktigast bland flera föräldrar i Jönköping:

Man lämnar ju sina "skatter", som jag brukar säga, så det är jätteviktigt med ett bra dagis.

Vi tyckte det var jätteviktigt att den inte var så stor, eftersom han är så liten.

Bra mat, bra pedagoger och sedan spelar det nog ingen större roll hur stället ser ut.