Unga invandrartjejer lockas av basketen

2:02 min

Basketsporten är bättre på att locka invandrartjejer än till exempel fotbollen. Och det finns mycket att lära, visar ny forskning.

Forskningsprojektet Ung livsstil har gjort en kartläggning bland 40.000 barn och ungdomar i 13 kommuner, bland annat i Jönköping och Sävsjö. Och studien visar att omkring 53 procent av de barn och ungdomar som spelar basket i en klubb är flickor.

Tjejer med utländsk bakgrund deltar även generellt mer i en basketklubb än tjejer med svensk bakgrund gör. Och det finns flera förklaringar, säger Linda Lengheden, forskningsledare på Ung Livsstil.

– De som är nyanlända har i större utsträckning utövat basketen på skolgårdarna i sitt hemland, i jämförelse med fotbollen, säger hon.

– Basketen är också mer utbredd i förorterna, i fotbollen är det fler medelklasstjejer som deltar.

 Och Linda Lengheden tror att de andra sporterna har mycket att lära av basketen.

– Absolut! Det gäller att engagera ledare som delar kulturell bakgrund med de här tjejerna. Och att man kan se att det går att vara tonårstjej och framgångsrik basketspelare.

– Fotbollen behöver till exempel rekrytera fler kvinnliga unga ledare från de här grupperna, det vill säga första och andra generationens invandrare, säger Linda Lengheden.

Mergim Gashi startade en egen basketförening i Aneby. Hör honom berätta varför i ljudklippet nedan.

Anna Dahl och Julia Winter är spelare på Sanda basketgymnasium. Hör de förklara vikten av basketen och dess framgångsrecept i ljudklippet nedan.