Aneby

Anebypolitiker vill bli guvernör – i Colombia

2:50 min

Imelda Daza tvingades fly från Colombia för 25 år sedan. Nu kandiderar hon som guvernör i provinsen Cesar i de norra delarna av landet.

Imelda Daza har blivit ett välkänt ansikte i Aneby sedan hon varit aktiv som politiker i kommunfullmäktige för både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Hon flydde från sitt hemland Colombia för 25 år sedan och har levt i exil i Sverige sedan dess.

Nu har hon dock börjat engagera sig politiskt i sitt hemland och för tillfället är hon där och kandiderar som guvernör i provinsen Cesar i de norra delarna av Colombia.

– Just nu jobbar jag intensivt med politiken här i Colombia och jag kandiderar för deras motsvarighet till Vänsterpartiet, Union Patriotica, som betyder patriotiska unionen. Det pågår en stor kampanj just nu för att locka väljare och jag hoppas att jag lyckas med det för att ändra lite i samhället, säger Imelda Daza.

Samhällena i Colombia och Sverige skiljer sig åt väsentligt, speciellt när det kommer till demokratin och korruptionen, och det är något som Imelda Daza vill förändra i sitt hemland.

– Det jag vill faktiskt är att utveckla demokratin i Colombia och påverka samhället så att alla resurser som man har kan användas på riktigt.

Imelda Daza har länge varit aktiv som politiker i Aneby och nu vill hon få till en förändring i sitt hemland Colombia. Hör henne berätta om kampanjen och svårigheterna i ljudklippet i toppen av sidan.