Patient under uppsikt tog sitt liv

0:55 min

Trots att personalen på ett gruppboende insåg att en av patienterna var självmordsbenägen och hade tillsyn, så kunde personen fly och ta sitt liv. Nu är händelsen anmäld enligt lex Maria.

Under förra året började en av patienterna på ett gruppboende i Jönköping må allt sämre psykiskt. Personalen kring patienten insåg allvaret och gjorde flera saker för att hjälpa och skydda, med både mediciner och samtal och bedömningar av risken för självmord.

På hösten konstaterades att risken var mycket hög och personalen på gruppboendet kallade på en sjuksköterska, som åkte för att hämta och föra patienten till sjukhus. I väntan på det höll övrig personal uppsikt. Trots uppsikten och trots att alla insåg allvaret, så kunde patienten ta sig därifrån. Personalen letade först själva och efter två och en halv timme larmades polisen.

Flera månader senare hittades personen död och skadorna tydde på självmord. Jönköpings kommun har gjort en internutredning och anmäler nu sig själva till Inspektionen för vård och omsorg.