Upprört på Erikshjälpen efter fräcka bedrägerier

1:30 min

Bedragare som utger sig för att komma från Erikshjälpen har sökt upp äldre människor i deras hem.

Människor som uppger sig komma från Erikshjälpen har ringt och besökt äldre personer i deras hem, och de falska Erikshjälpen-arbetarna ska har uppgett att man från Erikshjälpens sida ska starta en pensionärsförening och velat boka in ett hembesök. När de väl kom hem till pensionärerna hade de svarta jackor med vita Erikshjälpen-loggor på sig.

– Uppenbart har några personer gått ut och talat om att de kommer från oss och uppsökt folk på det viset. Vi jobbar aldrig så. Det är skrämmande och lågt, verkligen, säger en upprörd Mats Hillerström, butikschef för Erikshjälpen i Jönköping, som menar att man från organisationens sida aldrig jobbar på det viset och att de aldrig tar kontakt med personer. Utan alla önskemål om att hämta second hand-varor sker på kundens önskan.

I längden menar även Hillerström att sådana här brott kan komma att skada organisationens varumärke.

– Om det skulle vara flera fall på sikt så är det klart att det skadar vårt varumärke också. Det kan få en effekt av att man inte törs ta kontakt med oss, men nu är det ett annorlunda tillvägagångssätt än vad vi gör så det borde vara lätt att upptäcka.