Få hyrsjuksköterskor under sommaren

1:33 min

Sjukhusen i länet har bara använt tre hyrsjuksköterskor i sommar. Trots flera avtal tecknade hanterade man ut bristen på annat sätt.

Det fick stor uppmärksamhet tidigare i somras när det blev känt att regionen i all hast och utan politiska beslut tecknat avtal med fem olika bemanningsföretag som skulle hyra ut sjuksköterskor till länets tre sjukhus. Detta eftersom sköterskebristen blev allt mer påtaglig. Det blev politisk debatt, vårdförbundet begärde skadestånd för att man inte förhandlat med facket och några av bolagen saknade kollektivavtal.

– Vi har använt hyrsjuksköterskor i begränsad omfattning, säger Hans Dahlberg, HR-chef för kirurgavdelningen i Regionen.

Men när vi begär ut dom avtal som skrivits under sommaren visar det sig att man bara tagit in två hyrsjuksköterskor i Eksjö, en i Jönköping ingen i Värnamo. Dels har man styrt om arbetsuppgifter men också erbjudit 10 000 kronor för den som flyttar på sin semester.

– Vi har jobbat aktivt med olika åtgärder för att kunna frigöra sjuksköterskekompetens, säger Hans Dahlberg. Vi hade haft önskemål att använda fler än vad vi gjort, men det har också funnits i begränsad tillgång.

Förhoppningen är nu att hålla nere behovet av inhyrd personal inom vården även i höst.

– Generellt sett vill vi undvika hyrlösningar, för vi vill jobba med kontinuitet. Men ibland behöver vi ta till den här lösningen.