Ishockey

Kärleken till klubben ska lyfta HV71

16 min

På torsdag är det dags för premiärmatch för HV71. Tre profiler som är tillbaka i klubben är Johan Lindbom, Martin Thörnberg och Simon Önerud.

HV71 har fem motiga säsonger i ryggen. Uttåg mot AIK, Linköping, Färjestad, Skellefteå och återigen Linköping i kvartsfinalen har gjort att klubben blivit ifrågasatt av såväl supportrar som sponsorer.

Det hela blev inte mycket enklare med tanke på den stora turbulensen som präglade klubben i somras med både tränarbyten och styrelseavhopp.

Nu är det snart dags för en ny SHL-säsong och för HV71 väntar tuffast möjliga motstånd då man möter topptippade Skellefteå på bortais på torsdag. Tre personer som kommer åka upp till Skellefteå med hunger och revanschlusta är Johan Lindbom, Martin Thörnberg och Simon Önerud. Alla tre är nya inför säsongen men samtidigt har de tre varit med om mycket mer än vad många andra har i den blå HV-tröjan.

Och för Simon Önerud, som är tillbaka efter två säsonger i Timrå och Modo, betyder det mycket att komma hem och spela för klubben i hans hjärta.

Det är de där lilla extra procenten som går att klämma ur när man spelare för grannen, kompisen och för moderklubben.

Och det är lite av en släktträff hos HV71. Flera profiler återvände redan inför förra säsongen och i år har ännu fler valt att komma tillbaka, men frågan är om inte Martin Thörnberg är den spelaren som är det starkaste namnet som återvänder.

Jag tycker alltid man ger hundra procent och offrar sig för laget, men man har lirat för HV i hela sitt liv och det är klart att det finns en känsla för föreningen och för folk i närheten. Man kanske täcker ett extra skott när man känner för föreningen som man gör.

I maj 1995 gjorde sig Johan Lindbom odödlig hos HV-fansen när han sköt föreningens första SM-guld till klubben. Nu har det gått 20 år sedan dess och Lindbom är tillbaka i föreningen, men nu som tränare. Och för Lindbom betyder det mycket att ha så pass många återvändare som känner till föreningen.

– För föreningen är det jätteviktigt att ha lokal förankring och det är lite det som de närmsta vill komma och se. Sen för laget är det också viktigt att det finns en ryggrad som kan stan, det blir en annan vi-känsla för det.

Hur mycket betyder egentligen klubbhjärta och varför valde Thörnberg, Önerud och Lindbom att komma tillbaka till föreningen som de en gång lämnade? Få svaren i ljudklippet i toppen av sidan.