Smålandsstenar

Ont om platser på asylboenden

2:04 min

På grund av Lagen om offentlig upphandling har Migrationsverket svårare att skaffa tak över huvudet åt alla som kommer just nu.

Ett av Sveriges nyaste och minsta asylboenden är före detta Smålandsstenars Hotell där Edina Pivalic jobbar och tog emot de första flyktingarna för två veckor sedan.

– Klädmässigt hade de ingenting. Väldigt många hade på sig shorts, linne och vanliga tofflor, så de flesta frös.

Det är vitt och nymålat i entrén i det före detta hotellet i Smålandstenar där Edina Pivalic nyligen tog emot de första flyktingarna. Hotellets nya ägare fick anbudet godkänt för att dra igång asylboendet redan i juni - men det kom överklaganden i vägen och inte förrän nu har det alltså kunnat öppna.

En regel i Lagen om offentlig upphandling gör nämlingen att om ett boende överklagas så stoppas alla andra som berörs av just den upphandlingen, säger Magnus Gustavsson enhetschef på Migrationsverket

– I dagsläget har vi mellan 2 000 och 3 000 platser, färdigbesiktigade och klara att gå in i, men vi kan inte det på grund av att vi har inhibition som det heter.

Migrationsverket behöver just nu fler platser på asylboenden. Men framför allt är läget ansträngt på ankomstboendena i Malmö och Göteborg och det finns en beredskapsplan.

– Det är anläggningar som vi har i beredskap, det kan vara tillsammans med andra myndigheter, eller större anläggningar som vi kan ha våra asylsökande i, säger Magnus Gustavsson.

Flyktingarna som kom till Smålandsstenar för några veckor sedan i linne och shorts har nu fått kläder av Smålandsstenarborna. Många har organiserat sig via en Facebookgrupp för att kunna lämna saker som behövs. Linda Henriksson, är en av dem som har lämnat en del:

– Kläder och skor, mobil, och så ska vi lämna barnvagn sedan. Det är ju fyra gravida här.

Arnela Hodza är höggravid med första barnet och var rädd när hon kom - men hon säger att det känns bättre efter det välkomnande hon fått av de som bor i Smålandsstenar.

Lyssna även på Lolo Achours resa från Syrien till Sverige i spelaren nedan.