Dags att utse landets godaste vatten

2:02 min

På flera håll och kanter i landet ska det provsmakas vatten inom kort. För fjärde året i rad ska nämligen Sveriges godaste vatten utses.

Fyra sommelierer och en skolelev ska åka runt i Sverige för att provsmaka vatten. Alla kommuner som vill vara med i tävlingen får anmäla sig och sedan göra upp i en regionfinal. En av regionfinalerna kommer hållas i Jönköping, och sedan möts vinnarna av de olika regionfinalerna i den stora finalen i Stockholm.

Men vad är det man egentligen gör när man provsmakar vattnet undrar många. Linda Bühlmann är projektledare på branschorganisationen Svenskt Vatten och en av dem som åker runt i landet.

Enligt våra sommelierer som är här och som ska provsmaka vattnet är ett gott vatten något man vill dricka mycket av och ta stora klunkar, det behöver inte vara mer avancerat än så

Regerande mästare är Falu kommun och nu ska en ny segrare koras. Trots att Sverige har ett av världens godaste vatten, om inte det godaste, så finns det stora skillnader mellan kommunerna.

– Från början är det samma vatten vi har i hela världen egentligen, men det kommer från flera olika ställen. Det är ytvatten och grundvatten, det är rör som vattnet ska gå igenom och det hanteras på olika vattenverk, det sätter olika karaktärer på vattnet. Och det är det man letar efter när man sätter sig ner i en riktig provning och blindprovar vattnet, säger Linda Bühlmann.

Vilken av länets kommuner har det godaste vattnet enligt dig?