Kock åtalas: Martin dödssjuk av kladdkakan

2:04 min

En kock på Höglandet åtalas för vållande till kroppskada efter att en 18-årig kille på en studentfest fått en allvarlig allergisk reaktion.

Kocken åtalas för vållande till kroppskada efter att ha serverat kladdkaka som innehöll ägg till då 18-åriga Martin Syrén som fick en allergisk chock.

– Jag var tvungen att fråga servitrisen som serverade oss flera gånger om jag kunde äta den. Hon sa att kökschefen sa att det är helt okej, att jag kunde äta den. Tio minuter efter att jag tagit några tuggor hade jag svimmat och ambulansen var på väg. Jag fördes till sjukhus och fick spendera natten där. Jag hade nog inte överlevt om jag inte fått i mig allergitabletter.

På studentbalen på Eksjö stadshotell i juni förra året firade Martin och hans vänner att de snart var färdiga med skolan. Till efterrätt serveras kladdkaka och det är då det går fel.

Martin, som har ett par allvarliga allergier, har ett par månader innan fyllt i en blankett om vad han inte tål, och där stod ägg med.

Egentligen skulle Martin fått fruktsallad, men istället skickas en kladdkaka för de glutenintoleranta ut - och den innehåller ägg. När Martin äter den blir han snabbt dålig.

För det här åtalas nu, ett år senare, köksmästaren Peter Grund för vållande till kroppskada. Peter berättar att det var en stressig dag och kväll i köket, dom hade jobbat länge och hade en hel lista med allergiker att ta hänsyn till. Han menar att det hela var en ren olyckshändelse.

– Det känns fruktansvärt jobbigt givetvis. Jag tycker det är tufft att bara en person på en arbetsplats, där vi är många delaktiga när maten går fram, ska stå och bära hundhuvudet för något som hänt.

Peter har jobbat i branschen i 45 år och har aldrig varit med om att något liknande har hänt.

Även Astma- och allergiförbundet har heller aldrig hört att någon kock ställs inför rätta för att ha orsakat en allergichock. Ulf Brändström, är generalsekreterare där.

– Det är helt unikt tror jag, eller i alla fall väldigt ovanligt. Jag tycker det är synd att det går så långt, det finns bara en positiv aspekt på det och det är att det uppmärksammas om att problemet finns.