Speedway

Dubbel uppförsbacke för Vetlanda

5:35 min

Tio poäng måste Elit Vetlanda äta upp i kvällens finalrepris mot Indianerna.

Indianerna vann första SM-finalen i speedway med 50-40 mot ett skadedrabbat Vetlanda som måste vinna med större siffror hemma i kväll för att försvara mästartiteln.

Det är bäddat för dramatik i den avgörande kampen om SM-guldet i speedway 2015. Efter Indianernas vinst med 10 poängs marginal i första matchen står Vetlanda inför en rejäl utmaning för att försvara fjolårets mästartitel.

Indianerna visade upp en stark lagkörning i första finalen där ingen förare körde in mindre än fyra poäng och ingen mer än nio. Hade inte Vetlandas Emil Sajfutdinov kört speedway i högsta världsklass i slutet av matchen hade marginalen blivit ännu större.

Vetlanda hade inte tillräckligt många förare som körde in poäng för att kunna matcha Indianerna i första finalen och måste upp en klass för att nå guldet.

Peter Ljungs skada gjorde att han bara körde ett heat i första finalen och han kan inte köra andra finalen. Lagledningen kunde stuvat om laget och plockat in fjolårets succe'man Jacob Thorsell men väljer att köra riders replacement för Ljung vilket är en chansning. 

– Det är ett vågspel och extra problematiskt eftersom Peter kört så bra hemma i Vetlanda sa lagledare Fredrik Staaf efter matchen igår.

Vinnare Vetlanda med mer än 50-40 blir de svenska mästare 2015 annars är Indianerna mästare för första gången sedan 1991.

Hur det går hör du i Sportextra onsdag efter 19.00

Elit Vetlanda

1 Tai Woffinden
2 Peter Ljung r/r
3 Emil Sayfutdinov
4 Rune Holta
5 Bartosz Zmarzlik
6 Tomas Jonasson
7 Kenny Wennerstam

Indianerna

1 Antonio Lindbäck
2 Fredrik Lindgren
3 Piotr Protasiewicz
4 Artem Laguta
5 Niels-Kristian Iversen
6 Joel Andersson
7 Mikkel B Jensen