Ishockey

Snabbguide: SHL:s premiäromgång fullbordas

Radiosporten ger er koll på de fem sista matcherna i premiäromgången av SHL 2015/16. 

Nedsläpp kl 19.00 och vi sänder i P4, webbradion och via appen Sveriges Radio Play.


Skellefteå-HV71

Förra säsongen: Fjolårets tabelltvåa Skellefteå var i SM-final för femte säsongen i rad. HV71 blev utslaget i kvartsfinalspelet efter en jämn serie mot Linköping.

Försäsong: Hv71 har bättre snitt men har spelat färre matcher än Skellefteå. HV snittar 2,14 poäng per match mot Skellefteås 2,00. Hamnade femma och fyra i SHL-försäsongstabellen.

Så tippas lagen: Skellefteå är en av förhandsfavoriterna. Hv71 tippas som mittenlag.

SAGT OM SKELLEFTEÅ: ”Det finns ganska mycket som talar för att Skellefteå kan upprepa det de gjort de senaste fem åren (SM-final varje år och SM-guld två gånger). De har behållit alla viktigaste spelarna. De har behållit sin balans i truppen”. /JÖRGEN JÖNSSON.

SAGT OM HV71: "Johan Lindbom är naturligtvis en oprövad kille (HV:s nye tränare). Hela HV måste ju, efter sju sorger och åtta bedrövelser, ha knutit knytnäven i byxfickan. De är revanschsugna"./L-G JANSSON.

Följ Skellefteå - HV71 i Sportextra i P4 eller i sin helhet här i webbradion och i appen Sveriges Radio Play. Matchstart: 19:00.


Örebro-Modo

Förra säsongen: Örebro fick se sig besegrad i kvartsfinalspelet av Växjö, som sedan blev svensk mästare. Modo slutade sist i grundserien och fick kvala sig kvar i SHL.

Försäsongen: De två lag som varit sämst under försäsongen. Modo vann bara tre av tio matcher och det var mot allsvenska lag. De snittade 0,80 poäng per match och slutade sist i tabellen. Örebro slutade nästsist, med 1,43 poäng i snitt. 

Så tippas lagen: Båda tippas på den nedre halvan av tabellen. Örebro rankas högre av en av experterna.

SAGT OM ÖREBRO: "Det finns ganska stora frågetecken. Tappet av (Derek) Ryan kan inte nämnas för mycket. Han var en enormt viktig kugge i Örebros offensiv. Den största frågan är om de kan hitta en ny ledande kedja. Jag tror att Örebro får en betydligt tuffare säsong nu". /JÖRGEN JÖNSSON.

SAGT OM MODO: "Vad går de här nio transatlanterna för? Vad är Modos själ? Det känns som att de har letat efter en identitet i sitt spel och i sin profil och jag ser fortfarande inte att den är satt. Det finns ganska mycket frågetecken som jag tror att Modo snabbt måste få till utropstecken". /JÖRGEN JÖNSSON.


Brynäs-Malmö

Förra säsongen: Brynäs slutade tia i grundserien och lyckades precis undvika kvalspel. Malmö lyckades efter flera försök att vinna kvalspelet och gör nu comeback i högsta serien efter åtta år.

Försäsongen: Båda lagen gjorde en bra försäsong. Brynäs slutade trea i tabellen och snittade 2,29 poäng per match. Malmö slutade sexa men spelade fler matcher än Brynäs. De hade ett snitt på 2,00 poäng.  

Så tippas lagen: Brynäs tippas blev tia, precis som i fjol. Malmö tippas som bottenlag.

SAGT OM BRYNÄS: "Rent allmänt har man ett svagare lag. Med Niclas Andersén försvann lite av själen, den informelle ledaren. Jag tror att de får svårt att få ihop det överhuvudtaget.". /L-G JANSSON.

SAGT OM MALMÖ: "Jag tror återigen, precis som med de andra nykomlingarna i SHL, att man får kämpa hårt. Då är det ändå positivt att man har fått behålla stommen i laget, man har fortfarande kvar det stora hjärtat. Jag tycker att (sportchef) Patrik Sylvegård har jobbat förvånansvärt lugnt". /JÖRGEN JÖNSSON.


Växjö-Luleå

Förra säsongen: Växjö besegrade Skellefteå i finalserien och vann därmed klubbens första SM-guld. Luleå blev för andra året i rad utslaget i kvartsfinalspelet.

Försäsongen: Lagen har nästan identiskt facit, med snitt på 1,75 poäng för Luleå och 1,71 poäng per match för Växjö. De slutade därmed i mitten av tabellen 

Så tippas lagen: Växjö tippas som topplag, men experterna tror inte att de kan upprepa fjolårets bragd. Den ena experten ser Luleå som segrare i grundserien, den andra ser dem som tvåa.

SAGT OM VÄXJÖ: "Jag tycker det finns en del frågetecken och till och med klara minus (jämfört med förra säsongen). Man har blivit av med Noah Welch, Jeff Tambelini och en kille som väldigt få pratade om, Jani Lajunen. Han var en gigant i slutspelet i våras..". /JÖRGEN JÖNSSON.

SAGT OM LULEÅ: "De har värvat riktigt duktiga spelare. De har rätt så stabila coacher i Joakim Fagervall och Stefan "Skuggan" Nilsson, som står med båda fötterna på jorden. De har kanske Sveriges bästa målvakt i Joel Lassinantti, han kommer säkert spela i Tre Kronor rätt så mycket." /L-G JANSSON


Frölunda-Rögle

Förra säsongen: Frölunda vände en tuff kvartsfinalserie och vann över Luleå. Väl i semifinal blev Växjö för svårt. Rögle är återigen tillbaka i hockeyns finrum. Laget har åkt hiss fram och tillbaka mellan SHL och Hockeyallsvenskan under flera års tid.

Försäsongen: En väldigt stark försäsong av Frölunda som tog flest poäng av alla. De spelade dock fler matcher än Linköping och slutade därför på andraplats i tabellen med 2,67 poäng i snitt per match. Rögle slutade tolva i tabellen med 1,50 poäng i snitt. 

Så tippas lagen: Experterna är överens om att Frölunda blir ett topplag, dock inte om vilken placering laget får. Rögle tippas som bottenlag och att de måste kvala för att hålla sig kvar.

SAGT OM FRÖLUNDA: "Man har samma ledarstomme, samma tänk där man vill utveckla och förädla unga talanger. Jag tycker att försvarsspelet ser bra ut. Det är väl, som det har varit de senaste åren, offensivt man måste få till det. Jag tror att man kanske får det i år". /JÖRGEN JÖNSSON. 

SAGT OM RÖGLE: "Det är mycket frågetecken som alltid när allsvenska lag kvalar sig upp och inte förstärker sådär supertydligt. Men jag tror ändå att Anders Eldebrink kan ta med sig en hel del av det schweiziska tänket in i svensk hockey med en frejdighet som jag tror ofta passar Rögle.". /JÖRGEN JÖNSSON.

Fråga