De för upp tiggeritillstånd på agendan

1:37 min

Moderater i Värnamo vill nu införa ett kommunalt tillstånd för tiggeri.

Därför vill de tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda hur ett sådant tillstånd skulle kunna se ut.

Anledningen är att de ser en del konflikter i Värnamo mellan de som tigger och de inte gillar det, säger moderata kommunalrådet Gottlieb Granberg.

– Vi måste ju diskutera det här på någon allmän nivå på riktigt, för som jag upplever det så är det ett bekymmer, för det väcker starka känslor.

Men hur skulle ett tillstånd för att tigga minska konflikterna med de som inte tycker om det?

– Vi har ju andra situationer. Det finns ju bygglov där det finns konflikter i samhället som vi kan reglera. Man kanske inte blir nöjd med det, men man får en förståelse och får acceptera det.

Inom moderaterna i Värnamo diskuteras just nu ett förslag på att man ska införa tillstånd i kommunen för att få tigga.

Därför vill de att en arbetsgrupp ska kolla om det är möjligt med ett tiggeritillstånd och hur det i så fall skulle se ut.

Socialdemokratiska kommunalrådet Ulla Gradeen är förvånad över förslaget. Hon berättar att för inte så länge sen hade de en diskussion i kommunstyrelsen om vad som gäller och vilka regler som finns när det handlar om tiggande och då dök inte frågan om att man skulle införa tillstånd upp, och hon gillar inte riktigt idén.

– Det är en märklig diskussion som pågår, roten är ju fattigdom. Man kan ju inte ge tillstånd till att vara fattig eller rik, det är ju ett mänskligt problem. Men konkret så finns de kommunala ordningsstadgarna och polisens tillståndsgivning och det gick vi igenom i kommunstyrelsen för inte alls så länge sedan, så spontant blir jag förvånad.