Flyktingar tvingas bort när nya ska till Jönköping

2:08 min

Migrationsverkets resurser på ankomstboendena i främst Malmö och Göteborg räcker inte längre till för att registrera alla som kommer.

Därför öppnas ankomstboenden i Örebro och Jönköping för att minska på trycket.

– Vi hinner inte med att registrera alla på de orterna, vi har inte kapacitet, vi har inte tekniska faciliteter och personal så det räcker, säger Tolle Furugård som är beredskapsansvarig.

Nu räcker inte kapaciteten till för att registrera alla som söker asyl i ankomstorterna Stockholm, Göteborg och Malmö - därför öppnar Migrationsverket upp ankomstboende i Örebro och Jönköping och fler orter är på gång.

- Jönköping öppnar med 50 platser i kväll och kommer sedan utöka. Örebro är i full gång och så får vi se vad vi kan mäkta med och öppna på flera ställen.

Alltså det här trycket mot oss har vi inte haft... Jag har jobbat här i 30 år och det här är mycket högt tryck.

Ankomstboende handlar alltså om den allra första registreringen och de första nätterna innan den asylsökande antingen hittar någonstans att bo på egen hand eller blir anvisad till ett asylboende i väntan på besked

I Jönköping ska ankomstboendet öppna i ett hotell som idag fungerar som asylboende, det betyder att de som bor här nu måste flytta till ett annat ute på landsbygden, till Viebäck utanför Nässjö - och det har gjort många upprörda säger en man från Irak:

– Jag förstår varför vi måste flytta. Jag har läst om hur många som kommer till Sverige nu men de flesta här förstår inte och många är arga och trötta på att flytta runt, säger han.

Jafar kommer från Irak och är en av flyktingarna som bor på det gamla hotellet, som just nu fungerar som flyktingboende i Jönköping. Han har bott där i två månader, men kommer om ett par dagar att förflyttas till Viebäck utanför Nässjö, tillsammans med alla andra som bor på flyktingboendet just nu.

Jag tycker det är väldigt förvirrande eftersom vi behöver kunna slå oss till ro, varje gång vi slår oss ner flyttar de oss och det skapar psykiska problem, speciellt för familjerna.

Problemet som uppstår, menar han, när man flyttar på dem är att Jönköping är en stad där de kan hitta på aktiviteter, de kan gå i skolan och de kan träna. I Viebäck utanför Nässjö finns det ingenting, säger han.

– Det är en liten by som inte ens har ett centrum, så vi kommer bli isolerade från människor, vilket är ett dåligt steg för integrationen. Jag vet inte vad jag ska göra där, bara sitta i skogen och tänka på kriget.

Men för Migrationsverket är det här ett sätt att klara en mycket ansträngd situation och myndigheterna letar efter fler möjligheter.

– Våra planer är helt enkelt att fortsätta att skaffa nya hotell och vandrarhem och liknande, samt större beredskapsplatser som gamla militäranläggningar, säger Tolle Furugård.