Flyktingmottagning. Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

Länsstyrelsen förbereder krisplan för flyktingmottagande

1:31 min

Om flyktingströmmen till Sverige ökar ännu mer måste fler sängplatser fram, och nu kartlägger länsstyrelsen hur det ser ut.

Just nu kartläggs vilka skolor, gymnastiksalar och campingar som kan användas om flyktingströmmen till Sverige skulle öka kraftigt.

Det är länsstyrelsen som ställt frågan till länets kommuner vilka lokaler som finns om det skulle bli krisläge.

– Vi kontaktar kommunerna för att sammanställa vad vi har i länet, om den här situationen uppstår.

Enligt Migrationsverket finns just nu drygt 53.000 flyktingar i Migrationsverkets boenden efter en rekordstor ström av flyktingar till Sverige senaste veckan. Just nu klarar man av boendesituationen, men om strömmarna skulle öka dramatiskt, något man just nu inte kan utesluta,  behövs reservalternativ.

Därför har Myndigheten för samhällskydd och beredskap nu gått ut till samtliga länsstyrelser runt om i landet för att få hjälp med att kartlägga vilka skolor, gymnastiksalar, stugbyar och campingar som kommunerna äger. Och om de skulle kunna inhysa asylsökande i en krissituation, till dess att det finns plats i Migrationsverkets egna anläggningsboenden.

– Skulle det komma väldigt många människor får man ju försöka hitta tillfälliga lösningar för att lösa en akut situation, säger Karin Hermansson.

Lokalerna som nu klartläggs måste innehålla dusch, toaletter och värme förstås, men även ha tvättmöjligheter och vara brandsäkra, visar Migrationsverkets specifikation.

Det finns även en plan mot smittskydd eftersom det är en risk med många personer på liten yta. Om det blir krissituation är det kommunerna som får ansvar för att ställa i ordning lokalerna. Hur stor risken är för att krisplanen ska behöva användas är svår att avgöra, säger Karin Hermansson.

– Det kan vi inte bedöma nu, men om det händer ska vi vara väl förberedda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista