Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
1 av 2
Ibrahim Baylan. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
2 av 2
Ibrahim Baylan. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Skolorna vinnare när budgeten presenterades

Ibrahim Baylan: Väljer att stärka välfärden
1:35 min

Socialdemokraten och energiminstern Ibrahim Baylan presenterade i dag regeringens budget på Hisingstorpsskolan i Jönköping.

Enligt Baylan så är just skolorna den stora vinnaren i budgeten för 2016, och det kommer både elever och lärare märka av på Hisingstorpsskolan, säger han.

Det kommer finnas möjlighet till att kunna få resurser för att minska barngrupperna och att stärka fritids. Men lärarna här på Hisingstorpsskolan kommer också märka detta eftersom regeringen avsätter tre miljarder per år från och med 2017 på att stärka lärarnas löner.

Upp till 60 000 lärare kommer få 3 000 kronor mer i månaden. Det är en av satsningarna i regeringens budget som presenterades idag. Anna Henriksson, lärare på Hisingstorpsskolan, är glad över att lärarlönerna lyfts fram i budgeten.

– Ska man lyfta skolan så ska man, även om det är lite tråkigt att säga, så är det lönerna som behöver höjas. För det återspeglas ju hela vägen och vad samhället anser om skolan.

Förutom satsningar på skolan lyfts också jobb och klimat fram som två viktiga punkter i budgeten. För Jönköpings län innehåller den här budgeten mer pengar till kommunerna och regionen, till exempel får Jönköpings kommun 150 miljoner mer att röra sig med. Konsekvensen av den här satsningen blir dock att skatterna höjs, vilket är nödvändigt enligt Ibrahim Baylan.

– Vill du stärka skolan och bekämpa arbetslösheten så kommer det kosta. Så ja, vi höjer skatter, framförallt för de som har väldigt höga inkomster. Vi tycker att det är rimligt eftersom vi har sådana utmaningar att ta itu med. Det går inte att både ha kakan och äta upp den, man måste välja, och den här regeringen väljer att stärka välfärden, att bekämpa arbetslösheten och att stärka skolresultaten, säger Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".