Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Ladugården vid Norra Sandsjö som brann ner. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Höglandet

Experten om senaste tidens bränder

1:15 min

Den senaste tiden har flera bränder härjat på Höglandet och polisen misstänker att det finns ett samband mellan bränderna.

Margaret Simonsson McNamee är teknisk direktör vid Sveriges tekniska forskningsinstitut och forskare på området, och enligt henne är det inte alls säkert att det rör sig om en pyroman i det här fallet.

– Det är ganska ovanligt att någon klassificeras som pyroman, för pyroman innebär att man har tvångstankar och man känner sig tvungen på något sätt att anlägga en brand, säger hon.

Varför man anlägger bränder kan bero på flera saker. Man behöver inte bara vara pyroman utan man kanske bara är ute efter att vandalisera, dölja ett brott eller få uppmärksamhet, enligt Margaret Simonsson McNamee.

– Det kan naturligtvis bli så att man ser en upptrappning. Om man söker uppmärksamhet så kanske man inte uppnådde den uppmärksamhetsnivån som man ville uppnå och då gör man större och större dåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista