Olof Lundin. Foto: David Westh/Sveriges Radio
1 av 3
Olof Lundin, på uppdrag i Mali. Foto: David Westh/Sveriges Radio
FN-soldater Mali. Foto: privat.
2 av 3
Olofs jobb bjuder stundom på dramatiska landskapsbilder. Foto: privat.
Olof Lundin i Mali. Foto: privat.
3 av 3
Olof Lundin i Mali. Foto: privat.

Olofs jobb är öken: Vi gör skillnad

9:59 min

Han tog paus från sitt jobb på fruktföretaget för att bli FN-soldat i ett av världens fattigaste länder, Mali.

Olof Lundin från Huskvarna har precis kommit hem på en två veckor lång semester från sitt FN-uppdrag i Mali. Kontrasterna mot ökenlandskapet i stekheta, urfattiga Mali mot trygga Sverige är enorm. 

Det är obeskrivligt, det är två helt olika världar. 

Han jobbar mestadels i ett ökenklimat där han kastas mellan en 45-gradig hetta och plötsliga, våldsamma sandstormar. Där skall han jobba och verka, i full stridsmundering. Han jobbar med underrättelseinhämtning och samlar in information om situationen i landet åt FN. 

Tidigare har svensk militär från Ing 2 i Eksjö byggt upp ett tältområde, en camp i Mali, för den svenska insatsstyrkan. 

– De har gjort ett enormt bra jobb. Det är en jättefin camp vi har, det är som ett minisamhälle där. Det är 250 svenskar på den campen, men den campen ligger i en större camp - en supercamp, säger Olof. 

För ett år sedan berättade P4 Jönköping att svenska insatsstyrkan skulle stabilisera området, bidra till att staten får tillbaka kontrollen i hela landet och skydda civila och FN-personal - hur har det gått?

– Det går jättebra, vi gör skillnad där nere. 

Hör hela intervjun med FN-soldaten Olof Lundin i ljudklippet ovan, där berättar han bland annat om brutna fredsavtal och attacker mot FN-styrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista