Husbygge. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Det byggs visserligen en hel del i Jönköping, men takten är för låg menar Hyresgästföreningen. Foto: David Westh/Sveriges Radio

Bostadsbristen slår hårt mot de unga

2:22 min

Det råder akut bostadsbrist för unga vuxna i Jönköpings kommun. Hyresgästföreningen är starkt kritisk till att så många unga har svårt att hitta eget boende.

22-årige Thommy Jonasson från Värnamo började jobba i Jönköping, när han inte hittade någon bostad fick han istället bo hemma hos sina föräldrar.

Det är stressigt, men vill ju ha någonstans att bo tills man börjar jobba eller studera. Är man sent ute och ställer sig i bostadskö så är risken stor att man inte hittar något och man får helt enkelt ingen bostad eftersom det är så stor konkurrens där också. 

Thommy Jonasson är inte ensam om att ha försökt hitta en lägenhet i Jönköping. Inför hösten är det många som surfar runt på olika bostadssajter för att hitta någonstans att bo - men där är det främst andrahandskontrakt som går att få tag på. En egen bostad är svårare att hitta.

I Sverige beräknas ungefär 350 000 personer mellan 20 och 27 år stå utan egen bostad. 

Hyresgästföreningen ser nu en akut brist för unga vuxna även i Jönköpings kommun, det säger Björn Johansson som är ordförande för Hyresgästföreningen i region sydost. Enligt honom är det en alldeles för låg takt på bostadsbyggandet som är problemet.

– Det byggs för lite och det har byggts för lite under många år. Politikerna har inte sett det som ett politiskt ansvar.

Vad säger då politikerna i Jönköping om kritiken från Hyresgästföreningen?

Carin Berggren (M) är ordförande i tekniska utskottet och hon menar att kommunen tar ansvaret om bostadsförsörjningen på allvar.

– Det vill jag lova att vi gör. Det gör vi genom att vi bygger väldigt mycket just nu. Hela Strandängen är ju på gång att bebyggas, där byggs det otroligt många hyreslägenheter och ser man runt Munksjön så byggs där också väldigt mycket, säger Berggren.

Huruvida kommunen lyckas få bukt med bostadsbristen får vi nog inte veta förrän om bra många år, men Björn Johansson från Hyresgästföreningen är märkbart upprörd över hur kommunpolitikerna hanterat bostadsfrågan.

– Det är ett svek mot den kommande generationen, att de inte ska få komma ut och etablera sig i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista