Mia Frisk. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Mia Frisk (KD), regionråd. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköpings län

Höjda avgifter i vården nästa år

1:13 min

Patientavgifterna för den som vill besöka en vårdcentral kommer att höjas nästa år. Det är en satsning på psykisk ohälsa som gör att allianspolitikerna vill höja avgiften.

Den borgeliga alliansen i Region Jönköpings län presenterar senare idag sin budget för nästa år, men P4 Jönköping kan nu berätta om den enskillt största satsningen i budgeten. Allt fler söker hjälp för psykisk ohälsa och nu vill fyrklövern ge 30 miljoner kronor extra till vårdcentralerna, både privata och regionägda, för att möta behovet.

– Vi ser ett ökat behov att stötta upp när det gäller psykisk ohälsa och vården behövs också samordnas bättre och då behöver vi en ekonomisk förstärkning, säger Kristdemokraternas regionråd Mia Frisk.

Någon skattehöjning för att finansiera detta bli det inte. Istället ändras vårdavgifterna till 250 kronor oavsett om du söker vård på sjukhus eller vårdcentral. I dag varierar avgiften mellan 100 och 300 kronor. Det innebär att det bli billigare att träffa en specialistläkare på sjukhusen, men dyrare att besöka en vårdcentral.

– Det här är det sättet som vi kunde få fram en resurs på, säger Mia Frisk.

Om förslaget går igenom är osäkert eftersom alliansen inte har egen majoritet i regionen.

Vad tycker du om den eventuella prishöjningen för att satsa på andra instanser? Kan man finansiera det på andra sätt? Kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista