Modulhus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Modulhus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Stor efterfrågan på modulhus i flyktingkrisen

1:22 min

När många flyktingar kommer försöker kommuner och myndigheter få tag på baracker.

Husmodulstillverkaren Flexator i Anneberg, utanför Nässjö, får förfrågningar i stort sett varje dag från kommuner, enligt marknads- och försäljningschefen Kristan Grimsbo.

– Det verkar ju vara omättligt i dagsläget, det är kommuner från rikets alla hörn som ringer och behöver någon typ av boende, säger han.

Kommunerna i länet har sökt med ljus och lykta efter tillfälliga bostäder om flyktingkrisen skulle bli värre. Man har hittills lyckats få fram över tusen eventuella bostadsplatser, i allt från gympahallar till vandrarhem, men det verkar inte va tillräckligt.

På Flexator i Anneberg, där de tillverkar så kallade modulhus, ringer kommuner och myndigheter som aldrig förr och vill beställa. Kristian Grimsbo märker också att det verkar vara kris för kommunerna eftersom man vill ha enklare baracker numera.

Först så var det fullödiga bostäder, men sedan tycker jag se trenden att man går ner till mindre och mindre enheter och att man börjar acceptera att man får sova lite fler personer per rum.

Beräkningar gör gällande att det behövs ungefär femhundra nya platser varje dag i landet, detta gör att det blir bråttom på Flexator.

– Behovet är här och nu i dag och vi kan leverera kanske först i september nästa år och då matchar inte det riktigt deras behov. Vi kan inte ens titta på förfrågningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista