Mia Frisk. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Mia Frisk (KD), regionråd. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

KD vill förstatliga sjukvården – Frisk kritisk

Regionrådet Mia Frisk (KD) riktar kritik mot sitt partis beslutet att rösta för ett förstatligande av sjukvården.

Mia Frisk skriver i ett pressmeddelande tillsammans med Per Larsson från Östergötland, att beslutet, som togs på partiets riksting i fredags, inte är rätt väg att gå.

- Att förstatliga vården gör inte vården mer jämlik och ger inte heller högre kvalitet. Det blir inte fler neurologer, patologer eller psykiatriker bara för att vården skulle förstatligas, säger Mia Frisk, regionråd Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

- Vad är det som säger att vården på våra sjukhus skulle bli bättre om den styrdes av en generaldirektör i Stockholm?, ifrågasätter Per Larsson, regionråd i Region Östergötland.   

Utvecklingen av vården kan också komma att hämmas på grund av fredagens beslut, skriver de båda regionråden i pressmeddelandet.

- En bättre väg är större regioner, i storlek som dagens sjukvårdsregioner, och nationell samverkan. Öppna jämförelser driver på i riktning mot en mer jämlik vård av hög kvalitet. För att vården ständigt ska utvecklas och förbättras måste det vara tillåtet att någon region går före. Är det då ett problem?

- Låt ansvaret ligga kvar närmare verksamheten och invånarna. Vi är mycket kritiska till det beslut som rikstinget idag tagit, avslutar regionråden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".