Kicki Alm, Jönköpings fältrittklubb. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Kicki Alm, Jönköpings fältrittklubb. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Jönköping

Ridklubben satsar på kvinnliga ledare

6:48 min

Att hänga i stallet under uppväxten och göra allt som krävs där kan faktiskt göra att du utvecklar särskilt bra ledaregenskaper.

De flesta som utövar ridsport är ju tjejer och det finns till och med forskning som visar på att hästtjejer faktiskt oftare blir chefer.

Men fortfarande är det ju flest män som är i ledande positioner - bara 28 procent av cheferna i Jönköpings län är kvinnor, till exempel. Men för att försöka ändra på detta vill nu Jönköpings fältrittklubb driva och utse "Årets unga ledande kvinna".

Flera företag och organisationer är med och ska hjälpa till att ta fram och tipsa om kvinnliga ledarförebilder.

– Det är ett pris som vi kände var dags att instifta då vi ser att det är en skev bild av fördelningen av kvinnor och män på ledande poster, säger Kicki Alm som är ordförande Jönköpings fältrittklubb.

Hör mer om priset i intervjun med Kicki Alm i ljudklippet ovan.

FAKTA om utmärkelsen:

Enligt Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015 är 28 procent av cheferna i Jönköpings län kvinnor. Nu ska detta bli bättre genom att uppmärksamma starka kvinnor i ledande positioner.

Årets unga ledande kvinna, Jönköpings fältrittklubb driver den här satsningen. Ridsporten är ju känt för att vara skickliga på att fostra ledare, flera företag och organisationer är med. Nu pågår arbetet med att tipsa om bra personer, fram till den 11 december. I februari nästa år kommer en lista med 30 kvinnliga ledarförebilder. En av dessa utses som vinnare.

Juryn består av Frida Boklund, Göran Hägglund, Charlotte Järeby Hellman, Fridolf Eskilsson, Runa Fingal, Henrik Zäther.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista