Mobila sjukvårdsteam på väg. Grafik: David Westh/Sveriges Radio
1 av 3
Grafik: David Westh/Sveriges Radio
Kristina Bergholtz, Viktoria Ackfeldt och läkaren Åke Grune på mottagningen på Migrationsverkets boende i Viebäck. Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio
2 av 3
Kristina Bergholtz, Viktoria Ackfeldt och läkaren Åke Grune på mottagningen på Migrationsverkets boende i Viebäck. Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio
Marita Sanndqvist. Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio
3 av 3
Marita Sanndqvist. Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio
Nässjö

Mobila sjukvårdsteam stöttar i flyktingkrisen

2:30 min

Det stora antalet nyanlända gör att arbetsbördan på en del vårdcentraler i Jönköpings län är så hög att regionen nu ska erbjuda mobila team för att klara av vården.

Vårdcentralen i Nässjö har ett mobilt sjukvårdsteam som jobbar mot Migrationsverkets boenden i kommunen. Nu ska det bemannas upp så att de kan hjälpa till att serva alla vårdcentraler i länet med hälso- och sjukvård för de som flytt hit.

Hittills i år har det kommit drygt 4 000 flyktingar till Jönköpings län, det är 1 500 fler jämfört med samma period förra året. Många av länets vårdcentraler har nu svårt att möta behovet av samtal och sjukvård.

Därför har Nässjös mobila team redan haft uppdrag i flera kommuner där främst mindre vårdcentraler nu fått en hög arbetsbelastning. Det har visat sig vara effektivt att erbjuda hjälp på plats och samla resurserna när det gäller exempelvis tolkar, administration och kompetens.

– Vi har fått rutin på samtalen, på hur man ska lägga upp det och vad man ska lägga fokus på, säger Viktoria Ackfeldt.

Sjukvården i Region Jönköpings län jobbar nu med att samordna hälso- och sjukvården för nyanlända för att lösa den situation som uppstått. En åtgärd blir att de mobila teamen nu får i uppdrag att vara beredda att serva alla de vårdcentraler i länet som har behov av hjälp. Det gäller både hälsosamtal och den sjukvård som annars skulle ha skötts av läkare på vårdcentralerna.

– De mobila teamen ska förstärkas med flera sjuksköterskor och även läkare så att de kan hjälpa till med den sjukvård vi ska erbjuda i primärvården, säger Marita Sandqvist, samordnare på Regionens primärvårdsenhet

Mobila teamet från Nässjö har hittills besökt bland annat Vetlanda, Gislaved och Mullsjö. Nästa vecka bär det av till Tranås. Erfarenheterna är goda och vårdcentralerna nöjda enligt Kristina Bergholtz.

Nu väntar vi bara på att vi ska bli flera i vårt team så att vi kan ut och hjälpa de vårdcentraler som behöver hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista