Svenskarnas parti. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
Första maj 2014

Psalmsångarnas fall inget för HD

1:46 min

De vägrade släppa fram Svenskarnas partis demonstration. Nu sätts punkt i fallet med de så kallade psalmsångarna.

Det var mycket stökigt i Jönköping den första maj 2014 när Svenskarnas Parti för andra året i rad höll en demonstration i centrala Jönköping. Många protesterade mot att det nazistiska partiet tilläts demonstrera, bland annat hölls en uppmärksammad gudstjänst där många samfund deltog och kyrkklockorna ringde för att varna allmänheten.

I en korsning där demonstrationen skulle gå fram satt en stor grupp människor och sjöng psalmer. När demonstrationen närmade sig uppmanade polisen psalmsångarna att flytta på sig, och det gjorde de flesta. Några satte sig på trottoarerna i stället, men några vägrade att lämna gatan och greps då av polisen.

Sex män åtalades senare för ohörsamhet mot ordningsmakt, som det heter. Det hölls två olika rättegångar i Jönköping, i den ena dömdes en man till dagsböter, men i den andra kom tingsrätten fram till ett ovanligt domslut. De fem männen fälldes visserligen, men slapp straff eftersom de ansågs ha tagit ställning mot värderingar som är oförenliga med ett demokratiskt samhälle.

När hovrätten sedan prövade domarna blev det dagsböter för alla sex, och männen ville då att Högsta Domstolen skulle ta upp fallet. Men så blir det alltså inte. I sitt beslut skriver HD att prövningstillstånd bara ges om fallet är av vikt för andra mål, eller om det finns synnerliga skäl. Det finns inte i fallet med psalmsångarna, enligt HD. I och med det står domarna från hovrätten om 30 dagsböter per person fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista