Tomma ölflaskor. Foto: Martina Holmberg/TT
Mindre sådant här, mer läsk och vatten... Foto: Martina Holmberg/TT
Jönköping

Satsning ska göra vatten av vin på Högskolan

Alexander Morad, Studentkåren: Andra skolor inspireras av oss
1:32 min

Att förändra alkoholkulturen i studentlivet. Det är syftet med en nationell satsning som högskolan i Jönköping är med i.

Jönköpings Studentkår är en av 14 kårer som blivit uttagna till en nationell satsning som handlar om att förändra alkoholkulturen i studentlivet.

Kårerna ska själva jobba med att förändra sina aktiviteter så att alkoholen inte är i centrum.

– Vi har en bra och smart alkoholkultur här i Jönköping, vi har kvitto på det. Nattklubben blev ett IQ-projekt och insparken blev ett IQ-projekt. Det vi vill göra är att upprätthålla detta och fortsätta jobba alkohol- och drogpreventivt, säger Alexander Morad som är Studentkårens projektledare i Jönköping.

Förutom att erbjuda biljetter för mindre alkohol till evenemang, så har man även pressade matpriser och gratis läsk och vatten till alla som besöker högskolans nattklubb.

Detta gör att Jönköpings studentkår redan idag är bland de bättre i landet på att inte lägga fokus på alkohol i samband med evenemang.

Men kåren vill bli ännu bättre, samtidigt som de vill inspirera andra studentkårer att minska fokuset på alkohol. Det första mötet, med de 13 övriga kårerna som deltar i projektet, sker i november och tanken med det nya konceptet är att ta fram metoder och sätt att arbeta på, för att få en smartare alkoholkultur.

Fotnot: IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB. De verkar för ett samhälle där alkoholdrycker njuts med omsorg om hälsan så att ingen tar skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".