Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Emelie Orosz. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio

Emelies önskan: att se dig svettas

Emelie Orosz: Jag vill sprida glädje på mina pass...
12 min

Vissa drömmar om att bli fotbollsproffs. Andra vill sjunga som yrke. Emelie Orosz däremot älskar att få andra människor att kämpa, slita och svettas.

Emelie Orosz är tjejen som om en dryg vecka kan bli utsedd till världens bästa gruppträningsinstruktör. Trots att han är endast 20 år gammal så har hon stor erfarenhet från att få andra människor att svettas under hennes pass. Redan när hon var 15 år gammal började hon leda zumbapass och sedan dess har det bara fortsatt.

För ett tag sedan blev hon i konkurens med 600 andra instruktörer utsedd till Sveriges och Nordens bästa gruppträningsinstruktör, och hemligheten bakom hennes succé – bortom alla svettdroppar – är att hon helt enkelt försöker göra det hon älskar.

Jag försöker verkligen vara mig själv på mina klasser och sprida glädje och energi, trots att det ibland är intensivt och att man inte skrattar sig igenom dem. Jag försöker ge mina deltagare en kick och få dem att komma tillbaka.

Nästa helg ska hon till Stockholm och Globen för att tillsammans med instruktörer från nio andra länder göra upp om priset som världens bästa instruktör. Konkurrensen är stenhård och själva tävlingen går ut på att leda ett pass med en jury som bedömer hur hon sköter sig.

– Jag försöker inte göra en så jättestor grej av det, jag försöker mer bara vara den jag är och köra det som en vanlig klass. Planerar man och tänker man för mycket så blir det inte så bra.

Stora delar av Emelies liv handlar om att träna och röra på sig. Hon jobbar på ett gym och leder flera populära pass i veckan. Hon uppmanara dock inte de som är helt färska att börja med att gå på hennes pass, utan man ska kanske lägga ribban på en lite rimligare nivå för att inte avskräckas helt och hållet i början.

Hör Emelie Orosz berätta om träningspassen och vad som krävs av deltagarna i hennes klasser för att klara av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".