Kasernbyggnaden A6. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio

50 nya flyktingplatser på A6

1:23 min

Nu öppnas ytterligare platser för flyktingar i kasernbyggnaden på A6 i Jönköping.

I måndags gjorde Jönköpings kommun plats för 20 ensamkommande flyktingbarn i kasernbyggnaden på A6 i Jönköping. Under veckan har behovet av platser ökat och i dag fanns 35 barn på det nya boendet på totalt 40 iordningsställda platser. Samtidigt begärde Migrationsverket ytterligare 50 platser.
– Det är platser för familjer, säger Åsa Jonsson Sköld, som är chef för individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun, till P4 Jönköping.

Ankomstboendet i kasernbyggnaden, där det är tänkt att flyktingar ska bo bara tillfälligt, har efter den nya begäran alltså 90 platser, enligt Åsa Jonsson Sköld.

– Vi har begärt platserna eftersom Migrationsverkets egna platser inte räcker till, säger Liselotte Ingesson Politis, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Jönköping.

För att klara av arbetet söker Jönköpings kommun bland annat volontärer och på onsdag hålls ett informationsmöte om detta.

Jönköpings kommun är den enda i länet än så länge som fått i uppdrag att ta fram platser till asylsökande. Samtidigt öppnar Migrationsverket nya platser i egen regi. Det är pensionat Solhöjden i Mariannelund som blir boende för 52 flyktingar.
– Vi har fått information om att det kan bli redan till helgen, säger Peter Wallenberg, biträdande socialchef i Eksjö kommun.

Hur påverkar det här kommunen?
– Det är ingen dramatisk ökning av antalet flyktingar och hur det påverkar beror på vilka personer som kommer. Är det barn så blir det skola och förskola och är det vuxna blir det svenskundervisning så småningom.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista