Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Bygget vid Munksjöstaden. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio

"Det är pengar det handlar om"

1:57 min

Under måndagen besökte inrikesminister Anders Ygeman (S) bygget av den nya Munksjöstaden. Något han var ovetandes om var att 80 procent av byggarbetarna kommer från Lettland.

Under gårdagen besökte inrikesminister Anders Ygeman (S) Jönköping. På schemat stod bland annat ett besök av bygget av den nya Munksjöstaden i centrala Jönköping. Och det var en imponerad minister som blickade ut från den 16:e våningen i den nya byggnaden.

Dock blev ministern förvånad när P4 Jönköping gav honom uppgifterna att åtta av tio arbetare vid bygget kom från Lettland.

Vi har en fri och öppen arbetsmarkand inom EU nu och så länge man lever upp till de svenska lagar, regler, normer och kollektivavtal som finns så är det bra.

Andreas Ygeman

Facket är nu bekymrat över tecknen på att de lettiska arbetarna har betydligt mindre i timlön än vad deras svenska kollegor har. Svenska byggarbetare tjänar i regel cirka 200 kronor i timmen, medan många av de utländska arbetarna klassas som okvalificerad arbetskraft och får en betydligt lägre timlön.

– Det är pengar det handlar om. Sen vad de har i lön är svårt att säga något om i dagsläget men pengar är vad det handlar om. Det är inte så att den utländska arbetskraften är bättre än någon annan, säger facket Byggnads ombudsman Stefan Stavander till P4 Jönköping.

Lyssna på hela inslaget med inrikesministern och Stefan Stavander i spelaren överst på den här sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista