Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Mikael Löfström. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio

Kulturgata kan bli verklighet

1:38 min

Planer på en kulturgata i Bodafors har nu kommit så långt att Nässjö kommun ska fatta beslut om att bidra med fem miljoner kronor.

Längs Magasingatan i Bodafors ligger flera gamla byggnader som ska göras om för att skapa Kulturgatan. Ett både stort och dyrt projekt, men Mikael Löfström, förespråkare för projektet, tror att det på sikt kommer dra in pengar.

Vi känner att det finns en sådan potential i det här så att om man ser det som ett besöksmål så kommer vi att locka hit riktigt många människor, både fackintresserade, men framförallt människor som är ute efter upplevelse och intressanta miljöer och få se nytt och gammalt tillsammans.

Mikael Löfström

Projektet En Kulturgata I Bodafors startades för flera år sen och det är Stiftelsen Lehmanns Verkstad som vill att Magasingatan ska blir ett kulturcentrum i Bodafors.

Gatan har en viktig del i svensk möbelhistoria, enligt Mikael, och i Kulturgata-visionen ska alla byggnader rustas upp. Sen ska det finnas utställningar, ateljéer och butiker. 20 miljoner kommer projektet kosta, och till stor del kommer bidragsgivare stå för pengarna, men Nässjö kommun måste också vara med.

Från kommunen har stiftelsen ansökt om 4,5 miljon till en start och sen 250 000 årligen, men socialdemokraten Angelica Weber, som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Nässjö, vill inte lova något än.

– Vi har lyft det till vår budgetkommitté och där har man sagt att vi sätter oss ner och grundligt går igenom detta, eftersom det är så mycket pengar det handlar om, och ser hur alla ställer sig till det här projektet. Sedan kan vi gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista